Elektroni nad Kupom 2021

Nakon velike neizvjesnosti oko situacije s globalnom pandemijom danas smo uspješno priveli kraju manifestaciju „Elektroni nad Kupom“.  Kao i proteklih godina udruge Radio klub Ozalj i Tehno OZ  na našem gradskom  kupalištu, kroz 2 dana prezentiraju aktivnosti kojima se njihovi članovi bave. Cilj ove manifestacije je prvenstveno popularizacija općenito tehničkih aktivnosti među djecom i mladeži.

Ove godine je  naša Udruga može se reći pripremila za svakog ponešto. Tako smo za one najmlađe, djecu predškolske dobi, pripremili radionicu programiranja simpatičnih robot-pčelica pod imenom BeeBot. Uz pomoć naše Petre polaznici su savladali osnovne naredbe za kontrolu robota a zatim su samostalno rješavali različite zadatke tako da su samostalno smišljali algoritme za rad robota.

Sljedeću radionicu, utrka mBota, osmislili smo za one malo starije, učenike nižih razreda. Zadatak je bio vrlo jasan, potrebno je u što kraćem vremenu prijeći poligon kojeg je za sve one koji su se odvažili pripremila naša Antonija, a vjerujte to nije bilo ni malo lako, robot je često završavao u zidu, na jednom kotaču ili pak van samog poligona.

Najzahtjevnija radionica bila je ona u kojoj su sudionici projekta „Automatiziraj se“ izrađivali daljinske upravljače za robote koje su samostalno izradili. U sklopu ove radionice polaznici su mogli naučiti na koji se način izrađuju štampane pločice a zatim su prema električnoj shemi zalemili komponente na pripremljene pločice. U nastavku aktivnosti bila je zamišljena i utrka između polaznika sa njihovim robotima ali nam je planove na žalost pokvarila kiša koja nam je onemogućila izvođenje planiranog u nedjelju. Radionicu su vodili Tomislav i Luka.

Za sve posjetitelje gradskog kupališta pripremili smo i jedno malo iznenađenje u obliku igre koju smo samostalno izradili. Igrači se podijele u 2 tima i pomoću pištolja na vodu moraju što preciznije gađati mete. Igra je kroz cijeli dan privlačila veliki broj posjetitelja a u igri je jedan od boljih rezultata ostvarila i naša gradonačelnica gospođa Lidija Bošnjak. Glavni operater i sudac bio je David.

Iako nam je dio planiranih aktivnosti  pokvarila kiša možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni s pokazanim, s brojem polaznika na našim radionicama i ostvarenim rezultatima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)