Posjet Infinumu i Siemensu

Dana 15. travnja, naše mlade snage  Ivan Živčić i Tomislav Vranić te Azra Tabaković, učenica 2. razreda Tehničke škole u pratnji mentora Predraga Matka na poziv vlasnika tvrtke Infinum posjetili su jedne od vodećih kompanija u području informatike i telekomunikacijskih sustava u Republici Hrvatskoj.

infinum

siemens

Najprije smo posjetili tvrtku SIEMENS koja je jedna od vodećih svjetskih korporacija iz područja energetike, informatike, zdravstva, proizvodnje energije …Dočekao nas je naš domaćin g. Domitrović na dužnosti Senior Project Managera. U dvosatnom posjetu vidjeli smo različita rješenja koja tvrtka Siemens razvija za naše i inozemne kupce. Vidjeli smo laboratorij u kojem nastaju različita “čuda” tehnike pa nam je između ostalih predstavljen i sustav razvijan za njemačke željeznice koji putovanje vlakom uz brojne pogodnosti za putnika od rezervacije karata, dobijanja različitih informacija, naručivanje hrane ili pića ….pretvara u putovanje “svemirskim brodom”. U drugom odjelu vidjeli smo nova softverska rješenja za prijenos slike sa pametnih telefona na TV ili bilo koju drugu platformu. Poigrali smo se sa mogućnostima koje nudi ta nova tehnologija koja je tek u razvoju te smo se ponudili kao testeri u vrijeme školskih praznika. Za vrijeme posjeta interesirali smo se koje tehnologije koriste u izradi programskih rješenja kako bi u vlastitim projektima mogli primijeniti iste. Skupljali smo i savjete koju srednju školu a kasnije i fakultet upisati da bi mogli konkurirati za slična radna mjesta. Na kraju posjeta g. Domitrović je još jednom čestitao našem trojcu za osvojena prva mjesta na Državnom natjecanju te im je uručio prigodne darove.

U nastavku dana posjetili smo informatičku tvrtku “Infinum”.  Pozdravili su nas suvlasnici tvrtke g. Tomislav Car i g. Josip Bišćan koji su potaknuti novinskim natpisima  o uspjesima Azre iz Tehničke škole  i naših članova Ivana i Tomislava odlučili pozvati državne prvake u posjet.

Kako su g. Car i Bišćan rođeni Karlovčani bilo im je drago da njihovi mladi sugrađani osvajaju državna odličja u području gdje su se i oni sami do prije desetak godina natjecali. Nakon ugodnog razgovora g. Bišćan je preuzeo ulogu domaćina te nam je predstavio tvrtku Infinum. Tvrtka se prostire na 2 kata nove poslovne zgrade u Strojarskoj ulici. Obišli smo urede 90 zaposlenih programera koji stvaraju aplikacije za različite mobilne platforme; Android, iOS, Windows Phone i druge. Ono što nas se je odmah jako dojmilo je to da uredi praktično ne postoje. Programeri rade u opuštenoj, praktično domaćoj, kućnoj atmosferi. U zraku se osjeća pozitivna energija. Većina zaposlenih tek je nekoliko godina starija od naše Azre, Ivana  i Tomislava.

Stekli smo dojam da se svi oni ovdje jako dobro zabavljaju i uživaju u svom poslu. Na radnim stolovima su osim računala vrlo često i pametni telefoni koje zaposleni slobodno koriste, osobne stvari pa čak i igračke. Za vrijeme rada slušaju glazbu a u uredima smo pronašli i gitaru što je dokaz da se ponekad u uredu sigurno i svira. Zaposleni slobodno šeću po uredu, borave u vlastitom kafiću ili se odmaraju ( razmišljaju ) na garniturama za sjedenje koje su razmještene po uredima. Ovakvo radno mjesto zamišljali smo samo u snovima.

Nakon dva sata naš se je posjet približio kraju te je  predstavnik tvrtke g. Bišćan ponudio našim prvacima  različite oblike pomoći u svrhu nastavljanja bavljenja informatikom. Uz ponuđenu savjetodavnu, organizacijsku i pomoć u pronalaženju literature za stjecanje novih znanja, tvrtka Infinum je svakom učeniku obećala je i vrijednu materijalnu pomoć koja će im biti dodijeljena u narednom periodu.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)