Državno natjecanje iz informatike 2018

Članovi Udruge Tehno OZ, David Ferko i Ian Palisak, sudjelovali su na Državnom natjecanju iz informatike u kategoriji Razvoj softvera.
Naziv njihovog projekta je Smart Home, sustav za udaljeno upravljanje i ostvarivanje ušteda u potrošnji električne energije u kućanstvu.
Aplikacija omogućava vlasniku da putem pametnog telefona prati stanje i potrošnju električne energije za različita trošila u kući (rasvjeta, grijanje, klimatizacija) te da upravlja istim uređajima. Tako je putem telefona moguće uključiti rasvjetu, pojačati grijanje ili uključiti rad pećnice kako bi nas nakon povratka s posla dočekalo slasno pečenje.

Za svako trošilo postoji standardni mod u kojem su postavljene unaprijed zadane vrijednosti u kojima želimo da se ponaša i način rada u kojem vlasnik može mijenjati predefinirane postavke uređaja i pratiti stvarne vrijednosti očitanih senzora u kući putem mobitela.

Korištenjem ove aplikacije mogu se ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije iz razloga što aplikacija bilježi prisustvo stanara u kući te će na osnovi tih parametara samostalno gasiti nepotrebnu rasvjetu ili će sniziti temperaturu grijanja kako bi se ostvarile dodatne uštede toplinske energije.