Izložba inovacija IKA 2019

Na  ovogodišnjoj 13. izložbi inovacija IKA sudjeluju i članovi naše Udruge Juraj Jaušovec, David Ferko, Ian Palisak i njihov mentor Predrag Matko.

Izložba je međunarodnog karaktera s obzirom da izlažu  i inovatori iz Unsko – sanskog kantona u BiH te Dolenjske i Bele Krajine iz Slovenije.

Izložba se održava u Tehničkoj školi  na kojoj se predstavljaju 62 inovacije a naši članovi sudjeluju s projektom pod nazivom “Pametna kuća”.

Stručno povjerenstvo dodijelilo nam je srebrnu medalju za našu inovaciju u kategoriji mladih na što smo izuzetno ponosni, te posebnu nagradu ARCA kojom smo pozvani na sudjelovanje na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu.

 

 

 

Elektroni nad Kupom 2019

I ove godine Udruga tehno OZ nastavlja u suradnji s Radio klubom Ozalj održavati radionice i predavanja s ciljem promocije tehničkih znanja i vještina u svojoj lokalnoj zajednici.
Tako su se ovaj vikend na Gradskom kupalištu održale  zanimljive radionice izrade elektronskih uređaja na kojoj su prisutni mogli samostalno izraditi elektronsku igračku ili elektroničku kocku. Članovi Udruge demonstrirali su vožnju robota te su održali turnir u borbi robota.
Članovi radio kluba su prikazali tehniku pronalaženja radiopredajnika koji su bili skriveni na širem području kupališta (popularno nazvani – lisica). Svi posjetitelji su mogli isprobati korištenje radio uređaja i uspostaviti radio vezu.
Kako nas je ove godine vrijeme odlično poslužilo, našim radionicama je prisustvovao popriličan broj sudionika koji su mogli pronaći nešto za sebe.
Prekrasno druženje zaključili smo nogometnom utakmicom koju su odigrale mlade snage naših Udruga, iako rezultat nije najvažniji, moramo reći da je Udruga Tehno OZ bila bolja i pobijedili Radio klub Ozalj ali konačni rezultat ipak zbog poštivanja protivnika nećemo objaviti 😉

Generacija NEXT

Juraj Jaušovec i Luka Matko, učenici OŠ “Slava Raškaj” i članovi Udruge Tehno OZ sudjeluju na završnom predstavljanju projekta Generacija NEXT.

Riječ je o donacijskom natječaju Hrvatskog Telekoma na kojem je naša škola dobila sredstva. Zahvaljujući projektu naša škola moći će u realnom vremenu pratiti potrošnju električne energije u učionicama, temperature i vlage zraka. Zahvaljujući navedenom omogućit će se uključenje naše škole u međunarodni  GLOBE program
Cilj provedbe ovih praktičnih projekata je potaknuti mlade i cijelo društvo na usvajanje novih znanja, razvoj STEM vještina, korištenje punog potencijala tehnologije, poticati inovativnost i cjeloživotno učenje kao preduvjet za pametno društvo.

Proljetna STEM škola

Danas je u OŠ “Slava Raškaj” Ozalj započela Proljetna STEM škola u organizaciji Udruge Tehno OZ. Ukupno 35 učenika imati će priliku proći besplatnu edukaciju u tri različita programa. Dio radionica će biti održan u proljetnom feriju a dio će se nastaviti i u svibnju.

Programiranje microbita

Prva radionica namijenjena je najmlađim učenicima od 1. do 4. razreda a  nudi uvod u programiranje microbita, osnovne naredbe i prikaz mogućnosti ovog dimenzijama malenoga ali ipak snažnog računala. Radionicu vodi gospođa Suzana Šnajdar koja se već niz godina bavi educiranjem djece i mladeži iz područja robotike i programiranja  pri Zajednici tehničke kulture u Karlovcu.

3D modeliranje & printanje

Druga radionica pod nazivom 3D modeliranje i printanje, okuplja učenike viših razreda a nudi upoznavanje sa sve popularnijom tehnikom aditivnog ispisa predmeta na 3D printerima. Učenici će usvojiti osnovne pojmove vezane uz 3D tehnologiju, vrste filamenata, naučiti će kako uz pomoć on-line aplikacije Tinkercad modelirati jednostavniji predmet i pripremiti ga za ispis te će samostalno isti predmet i ispisati na 3D printeru. Radionicu vodi gospodin Željko Bračika, predsjednik Udruge informatičara Karlovačke županije.

Programiranje u Pythonu

Treća radionica naziva Programiranje u PYTHONU, okuplja ponovno učenike viših razreda koji se od ove godine u sklopu predmeta informatike uče osnove upravo programskog jezika Python. Glavni cilj ove radionice bio je približiti ovaj programski jezik učenicima iz malo drugačijeg kuta nego što to radimo u sklopu nastave. Tako će polaznici upoznati osnovne naredbe, on-line servis CODECOMBAT koji omogućuje učenje programiranja preko igre, oni malo napredniji će imati priliku naučiti kako iz mnoštva podataka koji nas okružuju na internetu izvući one koji nam stvarno trebaju za donošenje važnih odluka. Voditelj radionice je gospodin Slaven Vujnović, programer i zaljubljenik u programiranje koji sudjeluje u nizu edukacija u organizaciji Microsoft zajednice DevUG Karlovac i radu Code kluba Karlo.

Voditelj projekta je Predrag Matko, učitelj informatike u OŠ “Slava Raškaj” i predsjednik Udruge Tehno OZ. Udruga Tehno OZ je za navedene projekte dobila potporu na javnom natječaju za programe u tehničkoj kulturi Karlovačke županije za 2019. godinu i potporu Grada Ozlja za programe male vrijednosti.

Radionica o Raspberry pi računalu

Danas smo u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Belostenec u Ozlju prisustvovali odličnoj radionici o Raspberry pi računalu. Radionicu je vodio gospodin Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza koji nam je približio mogućnosti ovog malenog a ipak snažnog računala za područje automatike i robotike. 
Tako smo mogli čuti:
1) Što je Raspberry Pi – ukratko o Raspberry pi računalu
2) Što je  Raspbian operativni sustav
– što nam sve treba za pokrenuti računalo
– što se sve od alata nalazi u instalaciji Raspbian OS
3) Što je Node-RED  – pokretanje i osnove
– upravljanje preko interneta – MQTT protokol
– napredni primjeri u Node RED – demonstracija (image recognition, chat aplikacija…).
Još jednom zahvaljujemo gospodinu Krnjajiću na prenesenom znanju i našem dobrom domaćinu gospodinu Bogdanu Bošnjaku kod kojeg se uvijek osjećamo kao kod svoje kuće.
😉

NEXT generacija

Naš se Ozalj, iako malen gradić, na karti STEM pokreta upisuje velikim slovima. Ozalj je tako jučer dobio dvije vrijedne donacije Hrvatskog Telekoma u sklopu donacijskog natječaja „Generacija NEXT“.


Uvjete natječaja u kategoriji Digitalne inovacije uz IoT zadovoljilo je ukupno 40 projekta od kojih su dva bila iz Ozlja. Donaciju za prvi projekt je dobila naša OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj. Projekt uključuje izradu mjerne postaje za vremenske prilike kojim će se učenici uključiti u međunarodni GLOBE program.
Udruga Tehno OZ je dobila donaciju za izradu info punkta na Gradskom kupalištu. Info punkt će posjetiteljima i kupačima davati informacije o zagrijanosti rijeke Kupe i time pridonositi sigurnosti kupača.
Cilj provedbe ovih praktičnih projekata je potaknuti mlade i cijelo društvo na usvajanje novih znanja, razvoj STEM vještina, korištenje punog potencijala tehnologije, poticati inovativnost i cjeloživotno učenje kao preduvjet za pametno društvo.

Elektroni nad Kupom

Ove subote 25. kolovoza članovi Tehno OZ-a i Radio kluba Ozalj će na gradskom kupalištu organizirati događanje pod nazivom “Elektroni nad Kupom”.  Radionice i događanja počinju od 12 sati.

Ovogodišnji “elektroni” su nastavak prošlogodišnjeg uspješnog projekta u kojem smo građanstvu Ozlja pokazali kako izraditi štampanu pločicu, kako se programiraju roboti, kako se lemi, kako se igra robo-nogomet….. naši prijatelji iz Radio kluba Ozalj su pokazali kako izraditi antenu za radijsku komunikaciju, kako se ostvaruje veza i još mnogo drugih zanimljivih stvari.

Ove godine smo za vas ponovno pripremili niz zanimljivih stvari. Tako ćemo uz već dobro poznati robo-nogomet imati i robo-alku u kojoj će posjetitelji moći isprobati svoje oštro oko i mirnu ruku. Pokazati ćemo kako putem mobitela upravljati različitim uređajima.

Svi zainteresirani će moći sudjelovati u “Lovu na lisicu”, demonstraciji ARG natjecatelja mladih članova RK Ozalj.  Prikazati ćemo i rotator za antene kojima možemo pratiti različite satelite koji lete iznad naših glava. Posebno efektna će biti i radionica izrade laserskog uređaja za prijenos zvuka.

Nadamo se da ćete u nizu događaja pronaći barem jedan u kojem ćete sudjelovati. Veselimo se vašem dolasku.

U slučaju lošeg vremena i jake kiše, mijenjamo lokaciju te se okupljamo u Domu hrvatskih branitelja – Bašta.

Dani otvorenih vrata IRB-a

Članovi naše Udruge  se danas  nalaze u Zagrebu na dvije manifestacije koje promoviraju znanost, kreativnost i važnost neprestanog učenja.

Izlažemo na Institutu  Ruđer Bošković  u sklopu Dana otvorenih vrata Ruđera i na izložbi kreativnih učeničkih radova na Croatian Makers konferenciji  Instituta za razvoj i inovativnost mladih.
Institut Ruđer Bošković ove godine na 16 punktova priprema mnoštvo radionica, predavanja, demonstracija i izložbi na kojoj se do kraja dana očekuje više od nekoliko tisuća posjetitelja.

Na ovoj izložbi smo predstavili naše projekte SmartHome, Brzi prst, funMath i druge za koje posjetitelji pokazuju veliki interes.

 

Naša druga ekipa se nalazi na Croatian Makers  konferenciji koja se održava u Tehnološkom Parku na Zagrebačkom velesajmu na 1. kat 12. paviljona. I tamo se je oko našeg štanda okupilo mnoštvo posjetitelja koje zanimaju naši projekti; mikro CNC, LCD sat, mirna ruka ….

 

 

 

 

 

Državno natjecanje iz tehničke kulture

Završilo je 60. natjecanje mladih tehničara u Poreču.
OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj ove je godine imala čak dva predstavnika, Tihanu Razumić u kategoriji radiokomunikacija i Davida Ferka u kategoriji automatike koji je ujedno i član Udruge Tehno OZ.

Oboje su ostvarili vrijedne rezultate u svojim kategorijama, Tihana je ostvarila 16. a David 9. mjesto.
Iskrene čestitke našim natjecateljima od mentora Eriha Neuholda i Predraga Matka.

Fotografija Predraga Matke.

Fotografija Predraga Matke.Fotografija Predraga Matke.

Državno natjecanje iz informatike 2018

Članovi Udruge Tehno OZ, David Ferko i Ian Palisak, sudjelovali su na Državnom natjecanju iz informatike u kategoriji Razvoj softvera te su ostvarili hvale vrijedan rezultat osvajanjem 4. mjesta u Hrvatskoj.
Naziv njihovog projekta je Smart Home, sustav za udaljeno upravljanje i ostvarivanje ušteda u potrošnji električne energije u kućanstvu.
Aplikacija omogućava vlasniku da putem pametnog telefona prati stanje i potrošnju električne energije za različita trošila u kući (rasvjeta, grijanje, klimatizacija) te da upravlja istim uređajima. Tako je putem telefona moguće uključiti rasvjetu, pojačati grijanje ili uključiti rad pećnice kako bi nas nakon povratka s posla dočekalo slasno pečenje.

Za svako trošilo postoji standardni mod u kojem su postavljene unaprijed zadane vrijednosti u kojima želimo da se ponaša i način rada u kojem vlasnik može mijenjati predefinirane postavke uređaja i pratiti stvarne vrijednosti očitanih senzora u kući putem mobitela.

Korištenjem ove aplikacije mogu se ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije iz razloga što aplikacija bilježi prisustvo stanara u kući te će na osnovi tih parametara samostalno gasiti nepotrebnu rasvjetu ili će sniziti temperaturu grijanja kako bi se ostvarile dodatne uštede toplinske energije.

 

Code Week 2017

Ove godine naša se je Udruga pridružila velikom Europskom projektu Code Week.
Radi se o pokretu koji će ove godine u 50 država diljem svijeta promovirati programiranje u preko 20000 događanja te pokušati približiti vještine programiranja široj društvenoj zajednici.
Programiranje može biti zabavno, naučite i vi prenijeti svoje ideje pomoću koda. Zavolite učenje i stjecanje novih vještina.
Naša Udruga će organizirati jedno od 7 događanja u Hrvatskoj koja će se osim u Ozlju prirediti u Čakovcu, Kutjevu, Makarskoj i Zagrebu (pronađite nas na karti )

Pridružite nam se u subotu, 7. listopada 2017 od 9 sati u Humićki – radosno vas očekujemo!

IKA – Izložba inovacija Karlovac

Naši članovi, Jurica Razumić i Ivan Živčić, ovaj tjedan od 30. svibnja do 2. lipnja sudjelovali su kao izlagači na 12. Izložbi inovacija Karlovac koja je održana u Tehničkoj školi Karlovac.
Izložili su 3 rada koje su izrađivali, radi se o microCNC-u (Ivan Živčić i Tomislav Vranić), funMath (Jurica Razumić) i Najbrži prst (Ivan Živčić).
Ocjenjivačko povjerenstvo dodijelilo je srebrnu medalju Ivanu Živčiću za rad Najbrži prst a ostale izloške je pohvalilo.

Brave New World

Od danas, članovi naše udruge izlažu svoje projekte na Festivalu Brave New World.


Brave New World je najjednostavnije objasniti kao našu verziju svijeta koji bi trebao postojati u budućnosti. Izgradili smo “reality distortion field” oko naše zgrade i tijekom Brave New Worlda vam želimo pokazati kako je budućnost zaista svijetla i puna potencijala. Svijet u kojem je moguće da 16-godišnjak napravi robotsku protetičku ruku i postane uzor milijunima ili srednjoškolac iz Karlovca koji odluči slijediti svoje lude ideje i iz ničega napravi nešto divno kao što je MakerBuino.
U tom svijetu umjesto izbora za miss svemira biramo miss i mistera robota, koristimo električne aute i utrkujemo se dronovima koje smo sami napravili. Učimo kroz zanimljive igre i radionice, a praksu stječemo kroz stvari koje radimo sami u garaži ili svojoj sobi. Svake godine iznova sebe izmišljamo i kroz nove hobije i projekte učimo cijeli život.

Jurica 3. u državi iz Automatike

Nakon što je prije 2 tjedna osvojio 4. mjesto na natjecanju iz informatike, naš Jurica Razumić, danas je osvojio i 3. mjesto na 59. natjecanju mladih tehničara iz područja Automatike.

  • Primošten 2017.

Ovogodišnji zadatak bio je izrada makete “Pametne kuće” koja samostalno regulira potrebu za zagrijavanjem, rasvjetom i sustavom za otvaranje i zatvaranje vrata. Jurica je zaostao za državnim prvakom za 2 mala boda a ima identičan rezultat kao drugoplasirani ali zbog slabije riješenog teoretskog testa zauzima treće mjesto.
Kao što smo već pomalo i naviknuti, naši članovi Udruge ( Ivan u protekle dvije godine i Jurica ove) imaju praktične radove koji su jedni od najboljih u državi.
Juričin mentor, Predrag Matko, iznimno je ponosan na Juričino ostvarenje.

Da nas je sreća poslužila ili da još postoje 2 natjecanja vjerujem da bi nakon 4., 3. mjesta, Jurica stigao i do zlata 🙂

Jurica 4. !!!

Kao što smo jučer izvještavali, naš Jurica je sudjelovao na Državnom natjecanju iz informatike koje se održava u Primoštenu od 13. do 17. ožujka, kao jedini predstavnik Karlovačke županije.

U svom prvom nastupu osvojio je izvrsno 4. mjesto.

Jurica se natjecao u kategoriji razvoj softvera i poduzetništvo koja podrazumijeva izuzetno naporan rad na razvoju softverskog rješenja i mogućnost korištenja istog u svakodnevnom životu.
Naslov Juričinog rada je funMath – igraća konzola koja učenje matematike može pretvoriti u igru. Dodatnu vrijednost njegovom radu, koja ga ističe od svih ostalih natjecatelja bila je materijalizacija programskog rješenja u obliku konzole izrađene od drva koje pruža izvanredan osjećaj  igranja.
Nakon višemjesečnog rada na izradi, Juričin je rad jučer predstavljen stručnom povjerenstvu.
Mentor našeg Jurice, Predrag Matko, ponosan je na sve što je Jurica napravio izradom ove konzole i prilikom predstavljanja rada stručnom povjerenstvu.
Rezultat koji je ove godine Jurica ostvario najbolji je dokaz kako se u našoj Udruzi izvrsno radi!
Čestitamo Jurici i njegovom mentoru Predragu Matku.

Državno natjecanje iz informatike

Ožujak je mjesec koji kao da je rezerviran za odlične vijesti s državnih natjecanja za naše mlade članove.

Član naše Udruge, Jurica Razumić sudjeluje na Državnom natjecanju iz informatike koje se održava u Primoštenu od 13. do 17. ožujka, kao jedini predstavnik Karlovačke županije.
Jurica se natječe u kategoriji razvoj softvera i poduzetništvo koja podrazumijeva izuzetno naporan rad na razvoju softverskog rješenja i mogućnost korištenja istog u svakodnevnom životu.
Naslov Juričinog rada je funMath – igraća konzola koja učenje matematike može pretvoriti u igru.
Nakon višemjesečnog rada na izradi, danas je rad predstavljen stručnom povjerenstvu koje će sutra nakon što pregleda sve radove odabrati najbolje.
Mentor našeg Jurice, Predrag Matko, ponosan je na sve što je Jurica napravio izradom ove konzole i prilikom predstavljanja rada stručnom povjerenstvu.
Nakon što su Ivan Živčić i Tomislav Vranić prošle godine osvojili 1. mjesto, ove godine Jurica Razumić pokušava ponoviti njihov izvanredan rezultat ili mu se barem približiti.
Želimo mu puno uspjeha!

Županijsko natjecanje iz Automatike

Čak 121 učenik iz 26 osnovnih škola iz Karlovačke županije sudjelovalo je na 59. Županijskom natjecanju iz tehničke kulture u OŠ Švarča.

Članovi naše Udruge nastupali su u kategoriji Automatika te su ponovili prošlogodišnje izvrsne rezultate.
Jurica Razumić je osvojio 1. mjesto i predstavljati će Karlovačku županiju i udrugu Tehno OZ na državnom natjecanju Primoštenu krajem mjeseca.
David Ferko je osvojio ukupno 3. mjesto a u pismenom dijelu ispita je bio najbolji.
Fran Pavličić je osvojio 4. mjesto a u praktičnom dijelu je imao jednak broj bodova kao i pobjednik samo je podbacio na pismenom dijelu ispita.

Ponosni mentor naših malih genijalaca je učitelj informatike Predrag Matko koji već treću godinu za redom vodi učenike na državno natjecanje.

Ponavljamo vijest – INFOKUP


Član naše Udruge Jurica Razumić, učenik 8.a razreda, nastavlja s velikim uspjesima na području informatike i robotike kojeg sada već tradicionalno ostvaruju naši članovi. Jurica je pozvan na državno natjecanje iz Informatike (InfoKup 2017) koje se održava od 13 do 17. ožujka u Primoštenu nakon što ga je Županijsko povjerenstvo ocijenilo najvišim ocjenama.

U sklopu slobodne aktivnosti – robotičara i radom u Udruzi Tehno OZ izradio je uređaj koji će dobro doći svakom đaku kako bi poboljšao znanja osnovnih računskih operacija u obliku igraće konzole.

Velike čestitke našem Juri.

PS: I prošle godine smo prenijeli vijest da su naši članovi Toma &  Ivan pozvani na državno 🙂